Визитата на Василев и Лорер до САЩ струва 100 000

...
 
Визитата на Василев и Лорер до САЩ струва 100 000
Коментари Харесай

Визитата на Василев и Лорер до САЩ струва 100 000 долара, сметката плаща народът

 

Визитата на Василев и Лорер до Съединени американски щати коства 100 000 $, сметката заплаща народът. Макар плануваното пътешестване на премиера Николай Денков до Съединени американски щати да отпадна, а с него в България да остана и по-голяма част от плануванаъа делегация, въпреки всичко, зад Океана отпътуваха няколко министри – финансовият, икономическият и енергийният министър.

Основен акцент беше подложен на визитата на Асен Василев, който планираше да се срещне с ръководители на водещи американски компании, измежду които „ Тесла “ и „ Мета-Фейсбук “ – Илън Мъск и Марк Зукърбърг, също и с тези на ФедЕкс “, „ Ханиуел “, „ Нортроп Грумман “, „ Локхийд Мартин “, „ Ексон Мобил “ и „ Дженерал Дайнамикс “, да взе участие в кръгла маса с американския бизнес, кръгла маса с Фондация „ Херетидж “, както и в отбелязването на 40-годишнината на Американската комерсиална камара.

Снимка: Фейсбук

Безспорно амбициозна стратегия, само че макар че към този момент е на края на визитата си там, все още няма информация за осъществени такива, най-малко не с множеството посочени. Всъщност формалните известия от срещите му са много по-лаконични, сравнявайки с тези преди отпътуването му за Съединени американски щати, като все още разбрахме, че по време на срещата си е изискал от МЕТА да спрат съветската агитация, изключително преди европейските избори, дал е и за образец наличие, което било проевропейско, само че се сваляло от обществената мрежа по сигнали на тролове, а в това време свободно се популяризира дезинформация.

Реторичен е въпросът за тези диалози ли изпратихме Василев до Съединени американски щати, тъй като не звучи съществено министърът на финансите, чиито задания би трябвало да са в напълно различен сектор, касаещ най-общо казано финансовото благоденствие на страната, да бори дезинформацията, отправяйки молби към ръководители на обществената мрежа Facebook, които молби могат да се преглеждат и като обслужващи тяснопартийни ползи.

Покрай тази жизненоважна за целокупния български народ информация, някак напълно незадълбочено се прокрадна и друга – че Василев е разговарял със секретаря по енергетика на Съединените щати Дженифър Грьонхолм, която среща към този момент е от стратегическо значение.

 Асен Василев беседва със секретаря фотография: Министерство на финансите

Проблемът е, че с изключение на оскъдната информация, касаеща изразената от нашия министър благодарност за американската поддръжка в напъните на страната ни за диверсификация на енергийните източници и понижаване на зависимостта от един единствен снабдител, на никое място не беше посочено нищо по-важно. Какво тъкмо е постигнал за ползите на България Василев, е въпрос с незнаен отговор.

Общо взето, това е. Трудно е да съзрем огромни триумфи, за такива на другите двама министри от кабинета, напълно, имената и срещите им все още съвсем не се загатват – нито на публично, нито на никакво равнище. А може просто да са си създали една приятна разходка до Съединени американски щати.

фотография: БГНЕС

Ако най-малко можем да приемем за безспорна срещата му с ръководителя на НАСА Бил Нелсън, след изтеклите фотоси, излиза наяве и наличието на брачната половинка на Даниел Лорер – Виолета Лорер. Виолета Лорер до неотдавна оглавяваше политическия кабинет на Василев, обаче към този миг тя е просто негов консултант, което обаче не му е попречило да я вземе с формалната ни делегация до Съединени американски щати.

Възниква сериозният въпрос в ролята на какъв незаобиколим фактор и потенциал небезизвестната дама участва там, а питането за чия сметка, ще спестим, отговорът е пределно явен – за наша, несъмнено. А с оглед отпадането от пътуването на други министри, както и неналичието на представителите на българския бизнес, тя ли точно беше наложителното наличие?

Интересен миг е, че съгласно публично оповестената информация, Василев е поканил водещи американски компании да влагат в страната, като по-конкретно споменаваните имена са тези на НАСА и Мета. Тук обаче поражда различен въпрос – не беше ли разумно наличието на тези срещи на министъра на нововъведенията Милена Стойчева, която съобщи, че от Facebook в действителност преглеждат страната ни като място, на което може да основат център за добавена действителност.

Само че тази информация тя заяви не от Съединени американски щати, а от нашия парламент. Но както към този момент стана въпрос, нейното много по-логично наличие в делегацията, беше сменено с това на постоянно ненамерилата си място госпожа Лорер.

И в случай че визитата на наша делегация седмици преди ротацията изглеждаше много необяснимо, на фона на сумата, която отделиха лобистите на Политическа партия, сякаш с цел да засилят двустранните връзки сред Съединени американски щати и България, а в действителност да стартират плана на Петков и Василев, крайният резултат е не по-малко неудовлетворителен – по-сериозна среща и диалог бяха осъществени само с ръководителя на НАСА, а американски водещи фигури не хукнаха стремително да се виждат с хубостниците от Политическа партия.

Автор: Виктория Георгиева, Труд

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Коментари.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР